, които ядат зеленчуци от семейството на зелето три пъти седмично, вероятно са половин по -малко вероятно да развият рак на простатата, отколкото мъжете, които никога не ядат тези видове зеленчуци. Ние заключаваме това от проучване, публикувано от изследователи в Американския център за изследване на рака на Фред Хътчинсън в списанието на Националния раков институт. Същата публикация също предполага, че диета, богата на зелени листни зеленчуци, намалява риска от рак на простатата.

Когато изследователите решиха да извършат своето проучване, вече беше известно, че като цяло плодовете и зеленчуците намаляват вероятността от развитие на рак, но не се знае много за рака на простатата. Изследователите изучаваха диетата на над шестстотин мъже, чиито лекари бяха открили, че имат рак на простатата. Изследователите сравниха тези диети с тези на приблизително равен размер на мъжете без рак на простатата.

Като начало с изследователите откриха, че плодовете не са имали защитен ефект. Таблицата с тези данни, която можете да намерите тук.

Диета, която съдържаше много зеленчуци, имаше повече ефект. Колкото повече зеленчуци се хранят, толкова по -малка е вероятността да получат рак на простатата. Мъжете, които ядат 21 порции зеленчуци седмично, имат 35 процента по -малък шанс да развият рак на простатата, отколкото мъжете, които ядат само 7 порции седмично.

Когато изследователите започнаха да разграждат данните си допълнително, те забелязаха, че зеленчуците, свързани с зелето, имат най-силен защитен ефект. Мъжете, които ядат броколи, карфиол, кълнове или други брасика три пъти седмично или повече почти намаляват риска от развитие на рак на простатата в сравнение с мъжете, които никога не са яли зеленчуци, свързани със зеле.

Когато изследователите дойдоха да обработят своите данни, те току -що бяха получили достъп до база данни, която показва количеството каротеноиди в различни хранителни продукти. Изследователите откриха, че има почти връзка между комбинирания прием на лутеин и зеаксантин от една страна и рак на простатата, от друга.

Стойността на P е 0,09. Ако това беше 0,05 или по -ниско, тогава щеше да има статистическа връзка.

Изследователите подозират, че Лутеин и Зеаксантин вероятно имат положителен ефект, но че мъжете не са яли достатъчно количества листни зеленчуци, за да се появят ефектът. Лутеин и зеаксантин се намират в листни зеленчуци.

Прием на плодове и зеленчуци и риск от рак на простатата.
Cohen JH, Kristal AR, Stanford JL.

Източник

Програма за изследване на рака, Фред Хатчинсън Център за изследване на рака, Сиатъл, WA 98109-1024, САЩ. jcohen@fhcrc.org

Резюме

ЗАДЕН ПЛАН:

Има големи и последователни доказателства, че високите приема на плодове и зеленчуци са свързани с намалени рискове от много ракови заболявания, но резултатите от риска от рак на простатата са непоследователни. Проучихме асоциациите на приема на плодове и зеленчуци с риск от рак на простатата при изследване на контрола на населението на мъже под 65 години.

Методи:

Участниците в случаите бяха 628 мъже от окръг Кинг (район в Сиатъл), WA, които бяха наскоро диагностицирани с рак на простатата. Участниците в контрола бяха 602 мъже, наети от едно и също основно население и честота, съчетани с участниците в случаите по възраст. Въпросниците за самостоятелно администриране на хранителните продукти бяха използвани за оценка на диетата през периода от 3- до 5 години преди диагностициране или набиране на персонал. Ежедневните приема на хранителни вещества се изчисляват чрез използване на база данни за хранителни вещества с наскоро актуализирани аналитични стойности за каротеноиди. Коефициентите на коефициенти за риск от рак на простатата, свързани с храни и хранителни вещества, се изчисляват чрез използване на безусловна логистична регресия.

Резултати:

Не са открити асоциации между приема на плодовете и риска от рак на простатата. Коефициентът на коригирано коефициенти (ORS) за сравнението на 28 или повече порции зеленчуци седмично с по-малко от 14 порции седмично е 0,65 (95% доверителен интервал [CI] = 0,45-0,94), с двустранен P за тенденция = .01. За кръстоцветна консумация на зеленчуци, коригирани за ковариати и общ прием на зеленчуци, ИЛИ за сравнение на три или повече порции седмично с по-малко от една порция седмично е 0,59 (95% CI = 0,39-0,90), с двустранен Р за Тенденция = .02. ИЛИ за ежедневния прием на 2000 микрог или повече лутеин плюс зеаксантин в сравнение с приема по-малко от 800 микрога е 0,68 (95% CI = 0,45-1,00).

Заключение:

Тези резултати предполагат, че високата консумация на зеленчуци, особено кръстоцветните зеленчуци, е свързана с намален риск от рак на простатата.

PMID: 10620635 [PubMed – Индексиран за Medline]

Източник: